dupa generic - 1

oare ce se intimpla cu personajele dupa genericul filmului? ramin pe veci asa cum le descrie scena finala? eu nu cred. spre exemplu,

avatar.

jake ramine pe retina intins pe iarba linga avatarul sau. e doar vechiul corp, uzat si stricat, pe care "jake" il abandoneaza si-si ia in primire magnificul corp nou. cu toate astea cameron s-a jenat sa ne arate pina la capat destinul vechiului corp. fiind materie inerta si, oricum, secundara eu-lui, e natural ca ea intra in putrefactie, mincata de viermi si ingropata de catre na'vi. nu cu fast, asa cum sintem obisnuiti cu mortii nostri, cita vreme jake de fapt nu moare. ci ca resturi ale unei operatii estetice reusite: inlocuirea completa a corpului (in premiera cel putin mondiala). in fine, e posibil ca na'vi sa intrebuinteze armonios resturile umane in scopuri practice: hranirea pasarilor de lupta, podoabe, decoratiuni interioare etc.

evident ca daca ar fi aratat aceste imagini, spectatorul umanoid ar fi avut dubii in privinta caracterului etic al schimbarii de corp. poate chiar si in privinta dihotomiei corp-spirit si a caracterului secundar, cum spuneam, al corpului, care nu e decit un vehicul pentru partea mai importanta a omului (recte, spiritul, sufletul, constiinta etc.)

in plus, situatia matrimoniala (intimplator pe pandora tot monogamia s-a impus - sa fie un semn divin?) dintre cei doi, jake si neytiri, care dupa imaginile din film e clar ca au organe sexuale asemanatoare cu cele umane, se complica atunci cind fiul lor afla ca tatal sau, lider si erou al clanului, este... o clona. creata, in plus, de extraterestrii umanoizi! si cu ADN-ul amestecat cu al lor! furtuna psihologica pe care aceasta dezvaluire o cauzeaza il determina pe mostenitorul tronului sa-si amputeze organele sexuale. e un gest de respingere a tatalui nascut nu din iubire, ci din tehnologie (in fine, corpul. dar spiritul nu este creat prin fecundare, nu?)
dereglarile hormonale si psihice cauzate de gestul sau au un impact teribil nu doar asupra comportamentului sau - frustrarile sexuale inerente il imping pe calea fara intoarcere a perversiunilor -, ci si a intregii comunitati. in cele din urma dezbinati si cu reperele morale grav afectate, na'vi decid sa se sinucida colectiv, pentru a salva planeta de la distrugere.

Comments

Popular posts from this blog

Berlin, John Holten

masina, prietena cea mai buna a omului